ČLÁNEK : JEVÍČKO – 2.ročník přehlídky pěveckých sborů

25.06.2012 14:35

 

20.04.2012 17:19

Svéráznou jízdou pana řidiče autobusu, vpravdě okolo Jevíčka, jsme, za pravého aprílového počasí, dorazili na místo konání 2. ročníku přehlídky pěveckých sborů, na kterou nás pozval místní smíšený pěvecký sbor „Cantilo“, a která se pod názvem „Okolo Jevíčka“, konala dne 14.4.2012, v dnes poklidném, ve středověku však královském tom městě Jevíčku.

V sále Hotelu Morava bylo správně „našlapáno“, všichni zainteresovaní v poctivém zaujetí starostlivě sledovali každý detail potřebný pro úspěšný průběh akce. Členové všech šesti zúčastněných sborových těles byli spolu téměř stále v nejtěsnějším kontaktu, neboť se vešli do jediné šatny, a navíc se všichni průběžně potkávali na schodištích a v ochozech balkonu, jak se tak pořád střídali na pódiu, aby ještě dopilovávali repertoár. Přestože se nejednalo o soutěž, nezbytná „soutěžní atmosféra“, a s ní spojené, u takových událostí známé napětí, byly cítit všude.

A pak se už zpívalo!

Zpívali všichni, a všichni všem tleskali. I my jsme byli nejprve dlouho mezi diváky, a odměnou aplaudovali všemu zpěvu. Nakonec, tedy úplně na závěr, paní konferenciérka ohlásila vystoupení hostů, a to tedy jako nás - smíšeného sboru Chorus Ostrava!

Po jaksi neoficiálním předvedení první docela rozverné skladby O la, o che bon eccho, ještě pod pódiem, zaujal náš sbor odpovídající místo na pódiu, a oba naši dirigenti se střídavě začli předhánět v tom, kdo nás dříve zpěvem „utahá“.

Závěrečná „Mikulecká dědina“, zlidovělá to skladba Fanoše Mikuleckého, zněla do sálu už ve stoje aplaudujících diváků, kteří se jen neradi smiřovali s tím, že přidávat nelze do nekonečna, a že tedy zpívání pro dnešek opravdu skončilo.

Hodnotit přísluší samotnému publiku a též odborníkům.

Z výrazů všech přítomných jsme mohli odečíst, že Chorus Ostrava zpíval tak, jak se od něj očekávalo!

Troufám si vyslovit, že spokojeni byli též oba naši „vůdcové“, tedy jak profesor Lumír Pivovarský, tak magistr Jan Mlčoch.

Těšíme se z toho, že jsme na festivalu byli.

Neboť jedním z účelů zpívání, je též - zpívat pro druhé!

Máme radost ze skutečnosti, že se naše pěvecké vystoupení líbilo.

S ujištěním pořadatelů, že na příštím ročníku konání této milé akce, nebude Chorus Ostrava chybět, s námi uháněl náš sborový autobus zpět směr Ostrava, abychom si doma odpočinuli, užili si nedělního oběda, a hned v pondělí se mohli zase setkat na sborové zkoušce při nacvičování soutěžního repertoáru pro účast na blížícím se 28.mezinárodním festivalu Franze Schuberta ve Vídni.

V Jevíčku, v tom jednom z nejstarších měst na Moravě, kdys obehnaného hradbami, je dodnes řada zajímavostí. Kromě čtvercového náměstí s ojedinělou dispozicí (stejnou už má jen německé město Karlsruhe), je zde zachovaná původně gotická věž s historickou zvonicí, kterou navštívil též jeden z největších Čechů – Jára da Cimrman, velkolepý barokní kostel, augustiniánský klášter, renezanční zámeček, a dá se zde objevit jistě ještě mnoho dalších pozoruhodností.

Jděte se tam podívat! A přijeďte třeba též na příští - 3. ročník přehlídky pěveckých sborů!

Na shledanou Jevíčko.

A děkujeme za pozvání!

 

Helmut König