Fotbal nebo pěvecký sbor

07.10.2015 11:02

Milý čtenáři tohoto článku,

asi se ptáš, co společného má fotbal a pěvecký sbor. Řekl bych, že ve hře jako takové je obrovský rozdíl, můžeme li vůbec označit zpěv za hru. Jistá podobnost tu však je. Vždy jde o kolektiv, který se dobrovolně schází a  má svého vedoucího. Ve fotbale trenéra, který trénuje, u pěveckého sboru je to sbormist, který skladby spíše nacvičuje. Dále záměrně používám terminologii sportovní a budu mluvit o trenérovi a o fotbalových utkáních. Vnímavému čtenáři však jistě neujde, že jde o záměr a lehce si dosadí tam, kde to cítí, terminologii hudební.

Trenér se schází na trénincích se svými svěřenci. Připravují se na utkání. Pokud hráči nechodí v dostatečném počtu a pravidelně na tréninky, odrazí se to v jejich hře. Pokud se dostane celá věc až tak daleko, že je nucen na utkání stavět hráče ne podle kvality, ale podle toho, aby vůbec družstvo dal dohromady, je úroveň hry zřejmě dosti poznamenaná jak přístupem hráčů, tak i celkovým výsledkem.

Všichni hráči, vrátím-li se opět k fotbalu, se scházejí proto, že chtějí hrát fotbal. Co tedy musí dělat? Chodit pravidelně na tréninky a být v plném počtu na utkáních. Oni to jistě takto chtějí, a proto to všichni zvládnou.

Přesto se čas od času dělají testy připravenosti, a to proto, aby se zjistilo, jak na tom opravdu momentálně mužstvo je. Na tomto základě může trenér s klidným srdcem stavět tým do zápasů a plánovat jeho další růst.

Udělá tzv. nominaci, soupisku. Se všemi se počítá. Protože termíny utkání jsou dány s předstihem, všichni si plánují ve svých rodinách svůj volný čas a vědí, co je čeká. Vědí, že jedou na utkání. Tedy je nutné soupisku pouze ověřit, protože nic nefunguje ideálně a často se stává, že některý hráč se opravdu nemůže z nějakého důvodu účastnit.

Také je běžná praxe, že pokud hráč něco nezvládl nebo dlouhodobě chyběl, nechodí  pravidelně na tréninky a u testů opravdu nestíhá s druhými krok, tak sedí na lavičce náhradníků. Pokud se toto stane u velkého počtu hráčů, družstvo nemůže hrát fotbal o 11 hráčích, ale začne hrát třebas sálovou kopanou.

Jsem přesvědčen, že tuto podobnost lze použít při odpovědi na otázku, proč to zrovna v našem mužstvu nefunguje tak jak by mělo. Může motivovat jak trenéra, tak i hráče ke změnám, aby se mužstvo doslalo do fáze, že odpovědnost jednotlivých členů mužstva podrží mužstvo jako celek. Potom se mužstvu lépe hraje a trénuje. To bych si jako trenér přál!