Co o nás napsal regionální zpravodaj Furtovník.cz

04.05.2022 12:08

Z Jevička – Cely třê leta mosêlê v Jevičkô počkat na jubilejni desáté ročnik přehlidkê pěveckéch zboru. Na ‚minifesťáček‘ smê zajelê poslêchnot, jak jim to zpivá, ôž popáty. A tož takê smê ‚Okolo Jevička’  za tê leta ôšlê kôs cestê.

Ôdělalo nám radosť, gdêž si na nás hostitelské pěvecké zbor Cantilo Jevičko znovô vzpomněl s pozvánkó. Po dvóleté pauzê, gdê se nedalo nic pořádně dělat, dalê Cantiláci dokôpê parádni program. Přêrozeně si zazpivalê takê sami, zároveň si pozvalê takê hostê z Rychnova nad Kněžnó a Brna.

Kemô povědomi o pěveckéch zborech zastêdlo negde na Janáčkovi nebo Dvořákovi, připadně si pod tym představôje vánočni mše čê velkonočni pašêje, má hodně co dohánět. Aji pro kovanyho rockera nebo naopak zarêtyho dechovkářa muže bêt zborovy zpiváni zábava a přijemně strávené čas. Věřte, že vimê, o čem je řeč.

Do Jevička smê jelê poprvni v rokô 2016 ê s tym, že naša redaktórka Helenka Havelka Baronova se zborovymô zpiváni leta věnovala. A tož takê trochô na pruzkum, jak to dělaji inde. Od té dobê smê tam ôž ledasco slêšelê a mosimê řict, že letošek patřêl k tem néechtovňéšim.

Pravda – třê leta od posledniho ročnikô je dlóhé čas a věcê se měnijó. Změnil se ê zbormistr pořádajiciho Cantilo, kery od rokô 2020 vede Martin Kóřêl. A jak smê muhlê posódit, rozhodně o Cantilákê nemosimê mět starosť. Po nich před zaplněnó Synagógô nastópil X-TET z Rychnova nad Kněžnó, keré ôkázal, jak se dá zborově zpivat od moravskéch lidovéch, přes swing až po ABBÔ. A finále zaslóženě patřêlo brněnskymô Black Uganda Choir. Ti prezentovalê fšecko inši, jenom né to, k čemô jejich název svádi. Kopec srandê v originálnich textech, vkôsně a inteligentně si dělalê prčô z věci všedniho světa ê sami ze sebe. Paráda!

Na závěrečné společné song fšeckéch zboristu bêlo vêbrany Armstronguv Nádherné svět (What a Wonderful World) a to pro změnô zas běhal mráz po zádech, jak to bêlo užasny. Závěrečné aplus ve stoje bêl rozhodně zaslóžené. Dokuď se zpivá, eště se neômřelo. To je jasny. Ale neco plkat o zpiváni je o ničem, pokaváď to nemužete sami slêšet. Ôděléte si teda chvilkô a mrknite na video pod článkem.